exit menu bresser

Interview met een klant: emigreren

Tijdens een vakantie in Noorwegen zeiden Hanneke en haar man tegen elkaar: ‘Hier zouden we best willen wonen.’ Noorwegen is het niet geworden. Maar afgelopen zomer emigreerde het gezin naar Zwitserland. Wij interviewden Hanneke over deze emigratie naar Zwitserland!

Verhuizen naar zwitserland, hoe gaat dat? Waar moet je op letten??

Over Hanneke
Hanneke is bijna tien jaar samen met haar man Hans. Samen hebben ze twee zoons: Bas van vijf en baby Johan van 5 maanden. Voor ze kinderen kreeg werkte Hanneke als medewerker customer service bij een groot verzekeringskantoor. Maar omdat ze het belangrijk vonden dat er iemand voor de kinderen thuis is zegde ze haar baan op en werd thuisblijfmoeder.

Wanneer had je emigratieplannen?
Een paar jaar geleden gingen we naar Noorwegen. Daar concludeerden we dat we, als de kans zich zou voordoen, best in een ander land zouden willen wonen. Ik wilde wel graag in Europa blijven in verband met familie. Ik wil(de) de optie hebben om snel te terug te kunnen naar Nederland.

Hoe bereidde je je voor op de emigratie?

We kregen niet veel tijd om ons voor te bereiden. Daarom kozen we ervoor om de taken op te splitsen. Hans regelde alles in Zwitserland, en ik regelde de dingen in Nederland. Samen werkten we stap voor stap ons lijstje af.

Hoeveel tijd zat er tussen het idee om te emigreren en het moment dat je vertrok uit Nederland?
In juni kreeg Hans de vraag of hij interesse had in een andere baan in Zwitserland. Op dat moment waren we daar net op vakantie. 'Toeval bestaat niet!' denk ik dan. De vacature voelde goed. En na een gesprek daar, voelde de baan ook goed. Hij mocht komen! Dat was eind juli. Half september emigreerden we. Dus we hebben het uiteindelijk in 3,5 maand voor elkaar gebokst.

Zwitserland

Hoe woon je in Zwitserland?
We huren een vrijstaand huis in een woonwijk. Het huis is het dubbele van ons mini huisje in Nederland, dat overigens ook te koop staat. De kinderen hebben hier allebei een eigen kamer en ook nog een speelkamer. We hebben zelfs een kamer over voor logees. Daarbij heeft het huis twee badkamers,. Dus we zijn van alle gemakken voorzien.

Hoe was de overgang Nederland naar Zwitserland?
Eigenlijk heel makkelijk. We werden hartelijk ontvangen. Natuurlijk mis ik wel het een en ander, maar de nieuwe dingen maken veel goed.

Integreren

Was het moeilijk/makkelijk om te integreren?
Appeltje, eitje. We wonen in een woonwijk met zo’n twintig huizen. Veel jonge gezinnen. Mijn oudste zoon vond direct aansluiting, en ook ik werd op sleeptouw genomen door de buren. Ze praten met mij Hoog Duits, wat erg fijn is. Het Zwitsers begin ik wel te verstaan inmiddels, maar het gaat vaak nog te snel.

Hoe vind je het leven daar?
Nu is alles nog nieuw. Maar buiten het feit dat ik geen auto heb is het leven niet veel anders dan in Nederland.

Hoe ziet een typische week in Zwitserland er uit?

Hans werkte in Nederland thuis, maar gaat nu naar zijn werk rond acht uur. Ik heb dan de hele dag met de kinderen. Mijn jongste zoon gaat nog niet naar school en is dus ook de hele dag nog thuis. Hij gaat volgend jaar augustus met alle kinderen die dit jaar vier zijn geworden naar school.

  • Op dinsdagavond sport ik een uurtje.
  • Op woensdagavond gymmen we met veel vrouwen. Daar word je niet echt moe van, maar is wel gezellig. Ook omdat we daarna nog ergens wat drinken. 
  • In het weekend doen we boodschappen en proberen we dingen met elkaar te ondernemen en het land beter te kennen.

Wat zou je mensen met emigratieplannen aanraden?

Doe niet alles tegelijk, anders loopt je hoofd over. Zorg ervoor dat je niet in de middle of nowhere komt te zitten. Want dan leer je geen mensen kennen. En zorg ervoor dat je hele gezin op één lijn zit wat betreft verwachtingen.
Zorg voor een goed verhuisbedrijf met een specialisme op verhuizen naar Zwitserland, zoals de Bresser Verhuizingen.
Zij ontzorgen geheel en zorgen ervoor dat de verhuizing naar Zwitserland erg goed en professioneel gebeurt.

Tot slot

Zou je ooit nog weer willen emigreren?
Noorwegen trekt ons nog steeds, maar verhuizen naar Zwitserland is echt een hele goede beslissing geweest! Voorlopig gaan wij nergens naar toe!

Wat kan Nederland leren van Zwitserland?
Ze houden hier Ruhezeit tussen 12 en 14 en dat is toch fijn!!! Andersom is het erg wennen da t de winkels hier niet op zondag open zijn.

Wat mis je van Nederland? En wat helemaal niet?
Ik mis het gemak. In Nederland ken je alles, weet je hoe het werkt, praten mensen dezelfde taal. Het gezeur van Nederland mis ik niet. Ze zullen hier ook wel zeuren, maar dat zie ik nog niet.

Wat heb je geleerd van je emigratie?
Dat we samen alles aan kunnen. Dat ik overal kan wennen en vooral dat mijn kinderen toch echt zo flexibel zijn als dat we ze willen opvoeden. Enne, ik leer Duits!

Ontvang nu ook uw offerte via onze videochat

1 Plan een video chat
2 Laat ons uw huis zien
3 Ontvang een offerte